Avondvierdaagse Woudenberg

Ongedierte, waar op te letten?

Tijdens het wandelen kunt u met allerlei ongedierte te maken krijgen. Er zijn er echter een paar waar u graag wat meer over vertellen.

De teek

Teken zijn kleine spinachtige parasieten en met blote oog bijna onzichtbaar. Een teek is gemiddeld zo’n 1 tot 3 millimeter groot. Ze blijven in leven door zich bij de “gastheren”, dieren en mensen, te voeden met bloed. Teken leven vooral in struikgewassen, grassen en heide. Van de beet voel je weinig en ontdek je een teek pas wanneer het zich in de huid heeft vastgebeten en volgezogen met bloed.

Controleer uzelf of uw kinderen op tekenbeten na iedere wandelavond. Verwijder de teek met een speciale tekenpincet of lepel, zo is de kans op besmetting van bijvoorbeeld de ziekte van Lyme het kleinst.

Ter voorkoming kunt u Anti-teek of DEET sprayen gebruiken, bedekkende kleding dragen en dichte begroeiing zo veel mogelijk vermijden.

Thumbnail

De hoornaar

De hoornaar is familie van de wesp en kan tot 3,5 centimeter lang worden. Hiermee is het de grootste wespachtige van België en Nederland.

Ondanks dat de hoornaar twee keer zo groot wordt als de meeste andere wespen, is hij beduidend minder agressief. De hoornaar is niet echt geïnteresseerd in zoetigheid maar wordt hij agressief als men binnen een straal van 5 meter van het nest komt. De steek van de hoornaar is echter wel veel pijnlijker dan van een gewone wesp.

Thumbnail

De processierups

De processierups komt eind april, begin mei meestal tevoorschijn en is herkenbaar aan zijn grijs-grauwe kleur met lichtgekleurden zijden en en lange brandharen. Deze haren worden bij bedreiging afgeschoten. Het is dus niet zo dat de rupsen aangeraakt moeten worden om in contact te komen met deze brandharen. De stoffen van deze haren kunnen voor allerlei klachten zorgen zoals zwellingen, rode ogen, jeuk of allergie lijkende huiduitslag. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf. De processierups komt het meest voor op de eikenstammen.

Thumbnail

woensdag 17 mei, 2017